Kanelbullens dag

Kanelbullar (25 st)

5 dl mjölk
50 gram jäst, för söta degar
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 tsk kardemumma, malen
15 dl vetemjöl, -16 dl
125 gram smör, rumstempererat
1 st ägg, till pensling
1 pärlsocker, till garnering

Fyllning

125 gram smör
1,5 dl strösocker
2 msk kanel, malen

Tillagning

V Ljumma mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.

V Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret.

V Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.

V Rör samman fyllningen.

V Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman. Dela i två delar.

V Kavla ut varje del till en platta, ca 25 x 50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem i bullformar.

V Eller kavla ut degen till en platta som är ca 35×40 cm. Bred fyllning på halva plattan och vik över den obredda delen. Dela plattan i 20–25 remsor, vrid varje remsa till en snodd och vik ihop den till en knut. Lägg i bullformar.

V Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.

V Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

V Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *